ELMÉLET

 • Ki dönt az esetleges sérülések ügyében a kick-box versenyeken? Döntését ki bírálhatja felül? Ha sérülés történik, a vezetőbíró azonnal megállítja a mérkőzést és hívja a versenyorvost. A versenyorvos megállapítja a sérülés súlyosságát és eldönti, hogy a sérült versenyző tudja-e folytatni a küzdelmet, vagy a mérkőzést azonnal be kell fejezni. Az orvosnak ezt a döntését senki sem bírálhatja felül.
 • Összesen hány mínusz pontos büntetést kaphat egy versenyző a mérkőzés során? Egy versenyző összesen két mínusz pontos büntetést kaphat, mert a következő szabálytalankodás vagy kilépés az azonnali leléptetést vonja maga után.
 • Szükséges-e minden esetben betartani a fokozatosságot a bíróknak az egyes büntetésfajták alkalmazásánál? Azonnali pontlevonással vagy leléptetéssel sújtható az a versenyző, aki súlyos, szándékosan súlyos sérülést okoz vagy sportszerűtlen magatartást tanúsít.
 • Hány bíró működik közre light-contact mérkőzéseken? Light-contact mérkőzéseken négy bíró működik közre, egy vezetőbíró és három pontozóbíró.
 • Milyen időtartamú küzdőidő alkalmazható általában full-contact mérkőzéseken? Milyen fajtájú időmérési módot alkalmaznak? A full-contact szabályrendszerben a felnőtt amatőröknél a hivatalos küzdőidő 3x2 perc. Gálákon több menet is engedélyezett. A WAKO PRO világbajnoki címmérkőzésein 12 menet. A menetek során un. futóidőt mérnek, vagyis csak a vezető bíró külön felszólítására állítják meg az órát.

GYAKORLAT

 1. 1. Erőnlét: 55 fekvőtámasz öklön (kento) és 140 felülés
 2. 2. Technikák:
  1. 1. Első köríves rúgás testre-lábletétel nélkül fordított köríves rúgás fejre- s abból köríves rúgás fejre, hátsó csapott testre, első horog fejre. (Kizami mawashi geri chudan, kizami ura mawashi geri jodan- kizami mawashi geri jodan- gyaku mawashi tsuki chudan, kizami mawashi tsuki jodan.)
  2. 2. Első egyenes ütés fejre, hátsó egyenes ütés fejre, első egyenes ütés fejre lábzárással vagy átlépéssel, első lábas balta rúgás fejre belülről kifelé ívesen. (Kizami tsuki jodan, gyaku tsuki jodan- kizami tsuki jodan- kakato geri jodan)
 3. 3. Térérzékelés:
  1. 1. Tetszőleges 4-5 elemű kéztechnika kombinációk (testre megütve, fejre 3 cm.) (Tsuki waza)
  2. 2. Tetszőleges, két elemű kombinált rúgás mind a két alapállásból számolásra 10-10 (Az összes eddigi technikának szerepelnie kell benne. (Nihon geri waza)
 4. 4. Védés, ellentámadás gyakorlatok:
  1. Első egyenes ütés fejre, Védés: oldalt lépés vagy hajlás, Ellentámadás: tetszőleges 2-3 elemű kéz-láb kombináció (Tori: Kizami tsuki jodan- Uke:yoko uke- tsuki, geri)
  2. Első vagy hátsó lábas egyenes rúgás testre, Oldalt lépés, Ellentámadás: tetszőleges kéz-láb kombináció (Tori: Kizami, gyaku mae geri, Uke: yoko uke, tai sabaki, tsuki, geri)
 5. 5. Esések:Fordulásos sarokrúgás ellen lábsöprésből esés (Ushiro mawashi geri jodan, ashi barai- yoko ukemi
 6. 6. Gyorsasági gyakorlatok: 20 másodperc alatt 30 váltott lábas köríves rúgás fejre (mawashi geri jodan)
 7. 7. Küzdelem: 5 x 2 perc
 8. 8. Önvédelem: folyamatos küzdelem 3 ellenféllel szemben
 9. 9. Elmélet

Kiadta a Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség All-Style Karate és Kick-box Szakága, és Shihan Gregor László V.DAN, megyei szakágvezető főinstruktor