ELMÉLET

 • Melyek az érvényes és támadható találati felületek /férfi és női/ semi, light és full-contact versenyeken? Érvényes találati felületek: a fej elölről és oldalról a fül vonaláig. A felsőtest elölről és oldalról, nyaktól lefelé az övig a test oldalvonaláig, lábsöprés esetén a lábfej boka alatti része. Felnőtt és junior versenyeken támadható a tarkó és a nőknél a mell is.
 • Melyek az engedélyezett támadó felületek a kézen és a lábon? Az ököl első, külső és belső /haitó/ része és kézhát, lábél, talp, lefeszített lábfej.
 • Melyek az engedélyezett technikák? Az érvényes találati felületeket lehet támadni: kézzel, frontálisan és körkörösen, ugró rúgásokkal, lábéllel, talppal, lefeszített lábfejjel.
 • Melyek az érvényes lábsöprés kritériumai? A lábsöprés csak abban az esetben értékelhető, ha az ellenfél lábfejének boka alatti részére irányul, s az ellenfél a lábsöprést követően azonnal elesik /három ponton éri el a talajt/.
 • Mely technikák végrehajtása tilos semi-contact versenyeken? Tiltott technikák: tenyeres ütés, ujjtámadások, alkaros ütés, könyökütés, térddel rúgás, ütés vállal, dobások, gáncsolások, sípcsonttal rúgás.
 • Melyek azok a cselekedetek, amelyek végrehajtása tiltott akciónak minősül? Tiltott akciók: érvénytelen találati felületek támadása, fejelés, lökés, fogás, menekülés, állj! vezényszó utáni támadás, kifordulás, érvénytelen támadási felület mutatása, szándékos földre kerülés, kilépés, vaknézés nélküli technikák végrehajtása, bármiféle sportszerűtlen viselkedés, nem kontrollált, túl erős támadás, huzamosabb ideig passzivitás. Tiltott akcióként kell értelmezni a vezetők és a csapattagok sportszerűtlen tevékenységét is.

GYAKORLAT

 1. 1. Erőnlét: 80 felülés + 35 fekvőtámasz
 2. 2. Gyorsasági állóképesség: Folyamatos váltott lábas köríves rúgás fej magasságban levegőbe 1 percig.
 3. 3. Technika:
  1. 1. Kézhát ütés fejre lábzárással, vagy mögé lépéssel - első oldalsó rúgás testre (Kizami uraken uchi jodan, kizami yoko geri kekomi chudan).
  2. 2. Első köríves rúgás testre, kézhát ütés fejre, hátsó egyenes ütés testre (Kizami mawashi geri chudan, kizami uraken uchi jodan, gyaku tsuki chudan).
 4. 4. Térérzékelés: Küzdelemszerűen, mozgásból, számolásra, mindkét alapállásban 10-szer:
  1. 1. Első oldalsó rúgás testre erővel. (kizami yoko geri kekomi chudan)
  2. 2. Hátsó rövid köríves rúgás fejre 3 cm-re áll meg a fejtől (Gyaku ko mawashi geri jodan)
TámadásVédésEllentámadás
Hátsó köríves rúgás testrebefele lépés hátsó egyenes ütés fejre
Bal első egyenes ütés fejreátlépéshátsó (jobb) egyenes ütés fejre
 1. 5. Esések: gördülő esés előre mind a két oldalra kétszer.
 2. 6. Önvédelem: Pofon védése, majd hátsó gáncs végrehajtása a támadón.
 3. 7. Küzdelem: 3 ellenféllel szemben
ÖVFOKOZATOK
10. kyu fehér öv egy piros keresztcsíkkal5. kyu kék öv egy piros keresztcsíkkal
9. kyu fehér öv két piros keresztcsíkkal4. kyu kék öv két piros keresztcsíkkal
8. kyu sárga öv egy piros keresztcsíkkal3. kyu barna öv egy piros keresztcsíkkal
7. kyu sárga öv két piros keresztcsíkkal2. kyu barna öv két piros keresztcsíkkal
6. kyu zöld öv1. kyu piros öv
DAN fokozatok: fekete öv arany keresztcsíkokkal.

Kiadta a Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség All-Style Karate és Kick-box Szakága, és Shihan Gregor László V.DAN, megyei szakágvezető főinstruktor