Friss hírek


Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Vírushelyzet: a harcművészek felveszik a kesztyűt!

A korona vírus helyzet „eldurvulása”, a megfékezés érdekében hozott szigorú intézkedések – ahogyan ez várható is volt – kedvezőtlenül érintette a legtöbb sportág, többek között a harcművészek életét is. Ez alól a Békés Megyei Harcművész Szövetség tagjai sem voltak kivételek. Az állami iskolai tornatermek már korábban bezártak, és most erre a sorsra jutottak azok a művelődési intézmények, kultúrházak, amelyek eddig lehetőséget biztosítottak a kluboknak az edzésre. Akik önálló edzőteremben dolgoztak, azok az igazolt versenyzőiknek továbbra is tarthatnak edzést - az járványügyi szabályok szigorú betartásával. A tavaszi járványidőszakból jól ismert megoldások ismét jelentkeztek. Verseny híján előtérbe került az önálló edzés, az övvizsgákra történő felkészülés. Van, ahol az online oktatás ismét előtérbe került – jobb híján. Mások már a jövő évet készítik elő edzéseikkel. Mivel még mindig nem értük el a járvány tetőzését sem, alapvető változásokra egyelőre nem lehet számítani.
A Békés Megyei Harcművész Szövetség már tavasszal is igyekezett gyorsan alkalmazkodni a váratlan, sohasem látott nehézségekhez. Hiszen: „a vírus legyőzheti a harcművészt, de a Harcművészetet soha!” A formagyakorlatban versenyzők nemzetközi online formagyakorlat versenyeken vehettek részt. Ez a lehetőség még most is létezik, persze, edzéslehetőség híján nincs értelme elindulni a versenyen. Az otthonról beküldött videó felvételes, online rúgás gyorsasági verseny sikert aratott, még megyén kívüli versenyzők is indultak rajta.
A mostani helyzet azzal súlyosbodott tavaszhoz képest, hogy az edzéslehetőségek beszűkültek. A szabadtéri edzéseknek a mínuszba forduló téli időjárás korlátot szab, a fertőzésveszély megnőtt.
A koronavírus miatt a legtöbb harcművész szövetség felfüggesztette vagy korlátozta a versenyeket. A versenyzőt, főképpen ha utánpótlás korú, nagyon nehéz a rendszerben tartani, ha nincs verseny és nem megjósolható, mikor lehet legközelebb versenyt rendezni. A klubok jelentős része szünetelteti tevékenységét.
Ezért hirdette meg a Békés Megyei Harcművész Szövetség a HHV Kupát, vagyis a Harcművész Házi Verseny Kupát a szövetség tagjai részére. A mérkőzéseket folyamatosan az edzések keretében lehet lebonyolítani a kluboknál (például az edzés végi gyakorló küzdelmek során), csak az adott csoport tagjainak, így nincs keveredés más klubok versenyzőivel. A cél a versenyzők motivációja, a versenyhangulat fenntartása.
A szabályrendszer: semi-contact stop, félerős, minden érvényes találatnál megáll a küzdelem, s ahol engedélyezett találati felület a comb is. Eben a szabályrendszerben gyakran rendeznek súlycsoport nélküli versenyeket is, hiszen itt a legkisebb a sérülés veszély. A korcsoportok:8-9 év:gyermek
10-11-12 év:serdülő, 13-14-15 év:ifjúsági, 16-17-18 év junior 19 év és azon felül :felnőtt. Mindenki annyi éves, amelyik életévét 2020-ban betöltötte, vagy betölt, s ennyi évesnek minősül, amíg ez a versenysorozat megy, a jövő évben is.
A mérkőzéseknél a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap. Javasolt küzdőidő 2 perc. Az eredményeket megjelenteti a szövetség, s vezeti a tabellát. S amikor lecsendesedik a járvány, kevesebb lesz a korlátozás, akkor a csoportgyőzteseket meghívják egy zárt körű döntőre s mellé meghívják azt az első két versenyzőt az adott korosztályból, akik nem csoportgyőztesek, de a legtöbb pontot szerezték. A döntők győztesei kis kupát, érmet, oklevelet kapnak, az érmesek érmet és oklevelet, a csoportküzdelmekben résztvevők pedig oklevelet kapnak a versenysorozat végén. A legeredményesebb klub egy nagy kupát kap oklevéllel.
A mérkőzések egyébként már megkezdődtek, idáig öt csoportban már létre jöttek mérkőzések. Remélhetőleg többen is bekapcsolódnak, és ez is segít a járvány elviselésében. Az eredményekről folyamatosan hírt ad a szövetség.
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
A napokban nyújtotta be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a teljes jogú tagságra vonatkozó pályázatát a kick-box sportág világszövetsége, a WAKO. A dokumentumot összeállító titkos munkacsoport egyik tagja Mórádi Zsolt volt, aki szerint az elmúlt években szintet lépett a sport....
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team frissítette az állapotát.
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
A Magyar Edzők Társaságánál készült riport,
melyben megismerhetjük a mester munkásságát, pályáját, az életmű díjhoz vezető utat, saját tolmácsolásában.
Még egyszer gratulálunk, és mi is köszönjük áldozatos munkáját.🥋
OSU
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Gregor László
Gregor László kick-box edző a 2020-as MET Életmű Díj győztese, beszél edzői pályafutásáról.
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Tiszta szívből gratulálunk az elismeréshez, és további jó egészséget kívánunk Laci bácsinak!
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Békéscsabai Lakótelepi SE, Debreczeni Team
Várunk mindenkit szeretettel, próbáld ki magad! 🥊🥊
Jelentkezz most a kezdő csoportjainkba! 😉