ELMÉLET

 • Hogyan kell értékelni a mérkőzés végét jelentő hangjelzés előtt és után végrehajtott szabályos technikákat? A vezetőbíró a mérkőzés befejezését jelentő jelzésre azonnal megállítja a mérkőzést. A mérkőzés a végét jelző hangjelzésig tart, az eddig, ill az ezzel egy időben végrehajtott szabályos technikák az értékelhetőek.
 • Milyen fokozatú szankciókat alkalmazhatnak a bírók a tiltott technikákat végrehajtó versenyzőkkel szemben? A büntetések fokozatai: figyelmeztetés, második figyelmeztetés, egy pont levonás, leléptetés. A büntetésekről és minősítésésről a bírók döntenek, leléptetni csak a bírók tanácskozása után lehet a versenyzőt. A büntetések okáról a vezetőbíró tájékoztatja az érintett versenyzőt.
 • Melyek a kötelező védőfelszerelések light-contact szabályrendszerben? Zárt kezes kézvédő, lábfejvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, mélyütésvédő, nőknek mellvédő.
 • Egyéni körmérkőzéses rendszerben mi alapján lehet győztest hirdetni? Egyéni körmérkőzéseknél egyenlő számú győzelem esetén az a győztes, akinek a mérkőzés(ek) folyamán összesen szerzett és kapott pontjai közötti különbség a legnagyobb, ha ez egyenlő,akinek, a mérkőzés(ek) folyamán szerzett pontjainak száma magasabb, ha ez is egyenlő, aki az egymás elleni mérkőzésen győzött.

GYAKORLAT

 1. 1. Erőnlét: 50 Fekvőtámasz öklön (kento), 130 felülés
 2. 2. Technikák:
  1. 1. Első sarokrúgás fejre-lábletétel nélkül köríves rúgás fejre,- hátsó egyenes ütés fejre (Kizami ura mawashi geri jodan- kizami mawashi geri jodan- gyaku tsuki jodan)
  2. 2. Első oldalsó rúgás testre-lábletétel nélkül fejre. (kizami yoko geri kekomi chudan-kizami yoko geri kekomi jodan)
 3. 3. Térérzékelés: számolásra, mind a két támadóállásból tízszer.
  1. 1. Fordulásos rúgás testre (Ushiro geri chudan)
  2. 2. Első lábas oldalsó rúgás tesztre megrúgva, első lábas oldalsó rúgás fejre, 3 cm-re, megállítva. (Kizami yoko geri kekomi chudan, kizami yoko geri kekomi jodan)
 4. 4. Védés-ellentámadás gyakorlat: csak bal láb elől támadóállásból.
  1. 1. Támadás: első köríves rúgás fejre, védő véd, s fordulásos rúgás tesztre. (Tori: Kizami Mawashi geri jodan- Uke: Soto uke,+ ushiro geri chudan.)
  2. 2. Támadás: hátsó kezes horog fejre, átbújás, Ellentámadás: első kezes horog fejre. (Tori:Gyaku mawashi tsuki jodan, Uke:Kizami mawashi tsuki jodan.)
 5. 5. Eséstechnika: első köríves rúgás elleni lábsöprésből esés (Ukemi waza: kizami mawashi geri jodan-ashi barai-yoko ukemi)
 6. 6. Gyorsasági gyakorlat: 20 másodperc alatt 30 váltott lábas köríves rúgás fejre.
 7. 7. Önvédelem: Fél perces szabad küzdelem két ellenféllel szemben
 8. 8. Küzdelem: (kumite): 4 x 2 p.
 9. 9. Elmélet: A 4.kyura az erőnlétet, a gyorsasági gyakorlatot és az elméletet csak az adott övfokozatra, az összes többit 10.kyutól 4.kyu-ig méri fel a vizsgáztató!

Kiadta a Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség All-Style Karate és Kick-box Szakága, és Shihan Gregor László V.DAN, megyei szakágvezető főinstruktor