ELMÉLET

 • Milyen szankciókkal sújtható a kilépés? Kilépésnek számít, ha a versenyző menekülés vagy taktikai mozgás közben hagyja el egy  lábbal a küzdőteret. A kilépő versenyzőt a harmadik kilépés után 1 pont levonással kell büntetni, a negyedik kilépés után le kell léptetni.
 • Milyen pontértékek adhatók a különböző kézzel végrehajtott érvényes találatokra? Egy pont adható minden kézzel végrehajtott támadásra, testre irányuló rúgásra, lábsöprésre.
 • Milyen pontok adhatók lábbal végrehajtott érvényes találatokra? Kettő pont adható fejre irányuló rúgásokra és testre irányuló ugró rúgásra. Három pont adható fejre irányuló ugró rúgásokra.
 • Milyen pontértéket kell megítélni sorozattámadás esetén? A vezetőbíró kötelessége, hogy minden érvényes találatnál megállítsa a küzdelmet. Sorozattámadás esetén a stop! /állj/ vezényszóig végrehajtott első érvényes technikát kell figyelembe venni.
 • Milyen pontértéket kell megítélni együttes találat esetén? Együttes /egy időben végrehajtott/ találat esetén mindkét találatra meg kell ítélni a megfelelő pontszámot.
 • Új mérkőzésnek számít-e a hosszabbítás? Hogyan történik a versenyzők cselekedeteinek megítélése a hosszabbításban? A hosszabbítás nem jelent új mérkőzést, hanem a küzdelem folytatását, vagyis a versenyzők cselekedeteinek megítélése azonos módon és folyamatosan történik a küzdelem időtartama és a hosszabbítások alatt.
 • Mit jelképeznek a különböző övfokozati színek? A fehér az ártatlanság színe. A sárga a nap színe, a fényé, a termékenységé. Azok színe, akik számára új nap kezd világítani szellemben, megértésben,ügyességben. A zöld a növények színe, azoké, akik már képesek feldolgozni a fényt, szellemük új gondolatokat érlel, új megoldásokat teremt. A kék a távlatok színe, az égbolté és az óceáné. A kék övet olyan személy érdemli meg, akinek törekvése, vágyódása a horizontig terjed, akinek lelke már közelít a tenger mélységéhez, de még tartózkodik a mélység feltárásától. A barna a föld színe, az állandóságé, a megbízhatóságé. Azt az embert jelzi, akinek technikája már megfelelő, szelleme termékeny, lelke szilárd. A piros lelki tisztaságot, áldozatkészséget és odaadást, az önzés leküzdését jelenti. A fekete szín az összes szín együttese. Olyan valakit jelez, aki aki elnyerte az ügyességi és jellembeli fokozatokat, elindult az úTON, a DO-n! Az éjszaka színe, jelzi, hogy ezzel új nap kezdődik a harcművész életében. Magasabb övfokozatoknál (általában Sichi-DAN-tól a mesterek piros-fehér övet is viselhetnek.

Vizsgakövetelmények Minden korábbi övfokozat anyagát be kell mutatni!

GYAKORLAT

 1. 1. Erőnlét:  40 fekvőtámasz + 100 felülés
 2. 2. Technika:
  1. 1. Első köríves rúgás fejre, első egyenes ütés fejre, hátsó egyenes ütés fejre, hátsó egyenes rúgás testre. (Kizami mawashi geri jodan-kizami tsuki jodan-gyaku tsuki jodan-gyaku mae geri chudan)
  2. 2. Első oldalsó rúgás testre, hátsó egyenes ütés fejre, első horog, hátsó horog fejre / a horgok lépésből!/.Kizami yoko geri kekomi chudan-gyaku tsuki jodan-kizami mawashi tsuki jodan-gyaku mawashi tsuki jodan)
 3. 3. Térérzékelés
  1. 1. Első köríves rúgás fejre /3 cm-re megáll./
  2. 2. Hátsó egyenes ütés fejre, első horog fejre /3 cm-re megáll/.
Támadás VédésEllentámadás
Első köríves rúgás fejre befele lépéselső kézhát ütés fejre
Első egyenes ütés fejrebefele lépéselső horog ütés fejre
 1. 4. Esések: esés csípődobásból. A dobást egyenes ütés védése után kell végrehajtani.
 2. 5. Küzdelem: 3 ellenféllel kézzel és lábbal. Több ember elleni küzdelem: két ember ellen.

Kiadta a Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség All-Style Karate és Kick-box Szakága, és Shihan Gregor László V.DAN, megyei szakágvezető főinstruktor