ELMÉLET

 • Mi alapján hirdethető győztes semi-contact mérkőzéseken? Az a versenyző győz, aki több pontot gyűjtött össze. Amennyiben a küzdelem során pontot érő technikát nem hajtottak végre, de az egyik versenyzőt pontlevonással sújtották, úgy az ellenfelét kell győztesnek kihirdetni. Két vagy többmenetes rendszerben a menetek összesített pontszámai alapján jelölhető ki a győztes. Ha a két versenyzőnek egyenlő pontszáma van, akkor a döntetlenre vonatkozó szabálypontot kell alkalmazni. A mérkőzés véget ér, ha a versenyzők pontjainak száma között legalább 10 pont különbség van.
 • Hol tartózkodnak a versenyzők a küzdelem megkezdésekor és befejezésekor? Milyen formában történik az üdvözlés a mérkőzéseken? A versenyzők a küzdelem megkezdése előtt /védőfelszerelésben/ az oldalvonalak mentén állnak, majd a vezető bíró intésére elfoglalják helyüket alapállásban egymással szemben, a megjelölt szakaszon. Ezután a vezető bíró Shake hand! /kézfogás/ felszólítására összeütik kesztyűiket és visszalépnek a helyükre támadóállásban. A küzdelem befejezésekor a versenyzők a számukra megjelölt szakaszokon várják, hogy a vezetőbíró kihirdesse az eredményt.
 • Milyen időtartamú lehet a küzdelem ideje? Milyen időmérési módok lehetségesek? A küzdelem időtartama általában 2 perc menetenként., de utánpótlás korosztálynál lehet 1,5 perc a menet ideje. Alkalmazhatnak tiszta időt, vagyis a stop /állj/ és fight /harcolj/ vezényszavak között eltelt idő nem számít bele a mérkőzés időtartamába. Az általános az un. futóidő /running time/ alkalmazása, akkor az órát csak a vezetőbíró stop time /idő állj/ vezényszavára kell megállítani /kilépés, ruhaigazítás, időhúzás esetén /.
 • Mikor kerül sor hosszabbításra? Hány és milyen időtartamú hosszabbítás lehetséges? Amennyiben a küzdelem eldöntetlenül /draw/ végződött, perces hosszabbítás következik. A pihenőidő alatt a versenyzők nem hagyhatják el a küzdőteret /kivéve az esetleges orvosi beavatkozás idejét/. 
 • Mi történik, ha a hosszabbítás letelte után is döntetlen az eredmény? Ha a hosszabbítás után nincs döntés, pihenőidő nélkül, azonnal az első érvényes találatig vagy pontlevonásig folytatódik tovább a küzdelem. Az első érvényes találatot elért versenyző a küzdelem győztese. A hosszabbítás nem jelent új mérkőzést, hanem a küzdelem folytatását, vagyis a versenyzők cselekedeteinek megítélése azonos módon és folyamatosan történik a küzdelem időtartama és a hosszabbítás alatt. 
 • Meddig tart a mérkőzés: a vezetőbíró Stop! vezényszaváig, vagy a mérkőzés végét jelentő jelzésig? A vezetőbíró a mérkőzés befejezését jelentő jelzésre azonnal megállítja a mérkőzést. A mérkőzés a végét jelző /hang/ jelzésig tart, az eddig, ill. az ezzel egy időben végrehajtott szabályos technikák értékelhetők.

GYAKORLAT

 1. 1. Erőnlét: 70 felülés + 30 fekvőtámasz öklön
 2. 2. Gyorsasági állóképeség: váltott lábas köríves rúgás test magasságban levegőbe, folyamatosan 1 percig.
 3. 3. Technikák:
  1. 1. Hátsó egyenes rúgás testre, egyenes ütés fejre, hátsó egyenes ütés fejre (gyaku mae geri chudan, kizami tsuki jodan, gyaku tsuki jodan)
  2. 2. Első egyenes rúgás testre, hátsó egyenes ütés fejre, első egyenes ütés fejre, hátsó egyenes ütés fejre (Kizami mae geri chudan, gyaku tsuki jodan, kizami tsuki jodan, gyaku tsuki jodan)
 4. 4. Térérzékelés: küzdelemszerűen, mozgásból, számolásra, mindkét alapállásban 10-szer.
  1. 1. Hátsó egyenes rúgás testre erővel (gyaku mae geri chudan)
  2. 2. Első egyenes rúgás testre erővel (kizami mae geri chudan)
TámadásVédésEllentámadás
Hátsó egyenes ütés testre
Gyaku tsuki chudan
belső védés
soto uke
hátsó egyenes ütés fejre
gyaku tsuki jodan
Hátsó egyenes rúgás testre
Gyaku mae geri chudan
alsó söprés
gedan barai
hátsó egyenes ütés fejre
gyaku tsuki jodan
 1. 5. Esések (Ukemi): csúsztatott esés lépésből. (yoko ukemi)
 2. 6. Küzdelem (Kumite): ellenféllel kézzel és lábbal.

Kiadta a Békés Megyei Karate és Harcművész Szövetség All-Style Karate és Kick-box Szakága, és Shihan Gregor László V.DAN, megyei szakágvezető főinstruktor