Békéscsaba egyik jellegzetes része a József Attila Lakótelep vagy, ahogyan a fő útjáról sokan hívják: a Lencsési. Ezek után nem meglepő, hogy az ott lakók szabadidejét szervező a kisközösségeknek helyet adó közösségi tér is ezt a nevet viseli : Lencsési Közösségi Ház. A Takács Péter igazgató vezetésével hosszú évek óta sikeresen működő intézmény nem csak a lakótelepen élők részére áll rendelkezésére, hiszen számos szakkör, kör, egyesület tekinti törzshelyének az Házat. Ilyen többek között a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület – JALTE – amely emberemlékezet óta itt tartja keddenként fogadó óráját. Így nem csoda, hogy amikor a a Csabai nyár program keretében a Lencsési Közösségi Ház a város főterén rendez kultúrműsort, akkor a lakótelepi sportolók is helyet kapnak a programban.

A mostani műsor első fellépője a Lakótelepi SE All-Style Karate és Kick-boksz Szakosztályának a point-fighting csoportja volt, akiket Debreczeni Dezső Mester vezet. Mivel nagy számban vannak jelen a csoportban az augusztus végi, győri kick-box utánpótlás Európa-bajnokságon induló korosztályos válogatottak, így, a felkészülés közepén az emelvényen mutathatták meg népes nézősereg előtt, hol tartanak. A bemutató küzdelmeknél látszott, hogy ahhoz képest, hogy hat hét van az Európa-bajnokságig, látványos technikákat, jó mérkőzéseket nézhettek a nézők.

A bemutató után a kertbarát kör gyümölcseiből csemegézhettek a résztvevők, meghallgatva a Lustyig István vezette gitárkört. A háttérben pedig a Lakótelepi SE tollaslabdásai mozgatták meg az érdeklődőket. Vagyis: A „Lencsési” pár órára a Szent-István térre költözött!